Franchiseföretag

Franchiseföretag är företag som äger ett varumärke som de låter andra företag använda. I många fall är varumärket även knutet till ett affärskoncept med syfte att på bästa sätt omsätta det aktuella varumärket i pengar. I gengäld betalar de franchisetagare som är knutna till franchiseföretaget en avgift – royalty.

Utifrån går det sällan att se om ett varumärke marknadsförs av ett enda företag eller om det tillhör ett franchiseföretag. Det beror på att franchisetagarna som regel åtar sig att hålla sig till de normer som franchiseföretaget har utarbetat för hur enskilda försäljningsställen ska se ut och hur försäljningen ska gå till. Läs mer om franchise i allmänhet.

Nedan följer några exempel på företag som är franchiseföretag och som verkar i Sverige. Det finns givetvis ett stort antal andra franchiseföretag i Sverige (och även utomlands) och så denna lista ger enbart exempel på sådana företag.  

McDonald’s – restaurangkedjan som utvecklade franchisekonceptet som vi känner till det idag. Hemsida: McDonald’s

7 Eleven – behöver ingen närmare presentation. Butikskoncept med ett stort antal butiker över hela världen. Hemsida: 7 Eleven

Burger King – McDonald’s konkurrent med ett stort antal restauranger i Sverige. Hemsida: Burger King

Anticimex – det välkända varumärket inom skadedjursbekämpning. Hemsida: Anticimex

Guldfynd – driver juvelerarbutiker över hela Sverige. Hemsida: Guldfynd

ICA – dagligvarujätten ICA drivs också genom franchisekoncept. Hemsida: ICA

JC – JC driver flera klädaffärer över hela Sverige. Hemsida: JC

Länsförsäkringar – ett av Sveriges största varumärken inom försäkringar drivs också genom franchise. Hemsida: Länsförsäkringar

World Class – driver sportanläggningar. Hemsida: World Class