⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2023

Momsregistreringsnummer

Starta Eget Info Logotyp-bild

Momsregistreringsnummer är det nummer som momspliktiga verksamheter får.

Du läser mer om momsregistreringsnummer i artikeln nedan. Bland annat om:

  • Så hittar du ditt egna och andras momsregistreringsnummer
  • Så ser ett momsregistreringsnummer ut samt regler gällande att det ska anges på faktura och kvitton
  • Så skaffar du ett momsregistreringsnummer

Vad är mitt momsregistreringsnummer? Så hittar du momsregistreringsnummer

Det enklaste sättet att hitta ditt eget och andra momsregistreringnummer (och samtidigt kontrollera att du faktiskt har ett momsregistreringnummer) är följande:

  • För aktiebolag: gå in på hitta.se och sök på aktiebolaget vars momsregistreringsnummer du söker. Klicka på "Bolagsdata" och där framgår företagets momsregistreringsnummer under rutan "Information".
  • För Enskild firma, handelsbolag etc: för dessa företagsformer är det enklaste att ringa Skatteverket på 0771‑567 567, se Kontrollera momsregistreringsnummer (Skatteverket.se).

Så ser momsregistreringsnummer ut för aktiebolag, enskild firma, handelsbolag mm

Det är Skatteverket som bestämmer momsregistreringsnumret. Numret ser olika ut beroende på om det är fråga om en fysisk person eller juridisk person. Det fungerar så här:

Svenska aktiebolags momsregistreringsnummer är baserade på deras organisationsnummer på följande sätt: Om 123456-7890 är aktiebolagets organisationsnummer så är SE123456789001 dess momsregistreringsnummer; momsregistreringsnumret bildas alltså genom SE[organisationsnummer utan bindestreck]01.

För handelsbolag som även de är juridiska personer och därmed har organisationsnummer, så skapas momsregistreringsnummer på samma sätt som för aktiebolag. Detsamma gäller även andra juridiska personer, så som exempelvis kommanditbolag.

För enskilda firmor så baseras momsregistreringsnumret på ägarens (dvs. den enskilda näringsidkarens) personnummer på följande sätt: om 890808-NNNN är ägarens personnummer då blir momsregistreringsnumret SE890808NNNN01.

Ska anges på faktura & kvitton

I mervärdesskattelagen framgår att säljarens momsregistreringsnummer ska anges på fakturor och kvitton.

Vad är syftet med momsregistreringsnummer?

Länder inom exempelvis EU ger de som är registrerade för moms ett momsregistreringsnummer. På engelska kallas det ”VAT identification number”, där VAT är förkortning för Value Added Tax, vilket motsvarar moms på svenska.

Syftet med momsregistreringsnummer är att göra det lättare för Skatteverket i Sverige och utländska motsvarande myndigheter att hålla reda på att momsbokföring, och momsbetalningar, blir korrekta vid internationell handel.

Så skaffar du ett momsregistreringsnummer (momsregistrering)

För att få ett momsregistreringsnummer behöver du registrera företaget för moms; läs mer nedan.

Momsregistrering innebär att den som är momsskyldig måste göra en anmälan hos skatteverket om att bli momsregistrerad. Du läser mer nedan.

Momsregistrering steg-för-steg-guide

  • Alla typer av företag som är momspliktiga ska registrera sig för moms hos skatteverket.
  • Enklaste sättet att momsregistrera företaget (oavsett om det gäller aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma) är att göra det på den statliga hemsidan Verksamt.se (om moms); där du kan momsregistrera företaget genom deras e-tjänst och ditt eget Bank-ID.
  • Efter stegen ovan erhåller du ett momsregistreringsnummer ifrån Skatteverket. I samband med detta får du också information om hur ofta du ska deklarera moms.

Momsregistrering: tid och kostnad

  • Momsregistrering kostar ingenting
  • Det brukar ta ungefär några veckor tills momsregistrering är klar.

Undantag

Undantag från momsregistrering sker om nytt transportmedel eller vissa punktskattepliktiga varor köpts samt om en vara har importerats. Utländska företagare samt vissa hjälporganisationer är också undantagna från momsregistrering.