⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2023

Företagslån

Starta Eget Info Logotyp-bild

Den som ska starta eget företag måste ständigt hålla ett öga på sin likviditet.

För att undvika likviditetsbrist kan det vara nödvändigt för företaget att låna pengar.

Den här artikeln handlar om företagslån. Artikeln tar några minuter att läsa.

Banker som erbjuder företagslån

Det finns flera aktörer som erbjuder företagslån. Så gott som alla de vanliga bankerna finns på marknaden och har stor vana av att låna ut pengar till företag. Nedan följer en lista på några av de största bankerna och andra aktörer inom företagslån.

ALMI Företagspartner

Den som planerar att starta eget företag men har ett större lånebehov än de privata bankerna är villiga stå för kan vända sig till ALMI Företagspartner. ALMI Företagspartner ägs till största delen av staten och har som mål att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag samt stimulera nyföretagandet i syfte att skapa tillväxt och förnyelse i svenskt näringsliv.

Mer om vad ALMI har att erbjuda går att läsa på www.almi.se.

Likviditeten är central

Så gott som alla företag går igenom perioder när de gör av med mer pengar än vad som faktiskt flyter in.

Exempel: Typexemplet är företag som äger skidanläggningar och som måste betala fasta kostnader också under sommarhalvåret när de sällan drar in särskilt mycket pengar.

Genom att göra ett bra arbete med likviditetsbudgeten går det att förutse hur företagets kassa kommer att utvecklas och vid vilka tillfällen det kommer att uppstå sådana brister att ett företagslån är nödvändigt.

Låna pengar för större investeringar

Det kan även vara nödvändigt för företag att låna pengar för att genomföra större investeringar.

Nackdelen med att låna pengar är självklart att det kostar pengar i form av ränta till banken.

Var ute i god tid

Den som vill ha ett företagslån bör vara ute i så bra tid som möjligt. Företagaren som vet att det kommer att uppstå likviditetsbrist i juli månad redan i januari gör som regel ett mer seriöst intryck än den som dyker upp med andan i halsen precis när räkningarna ska betalas. Det är också viktigt att visa en plan för hur företagets resultat och likviditet kommer att utvecklas för att övertyga banken om att lånet kommer att återbetalas.

Att verka påläst och medveten om företagets situation ger alltid ett gott intryck och kan mycket väl öka chansen att få ett bra företagslån.

  • Ett annat sätt att lösa likviditetsproblem är att vända sig till ett företag som köper fakturor; se artikel om fakturaköp.