⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Starta och driva aktiebolag

Starta Eget Info Logotyp-bild

Den här artikeln innehåller en steg-för-steg-beskrivning av hur man startar aktiebolag. Artikeln beskriver även den löpande administration som ett aktiebolags drift kräver. De flesta relaterade vanliga frågor besvaras.

Läs även våra artiklar om:

Den här artikelns innehåll:

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en så kallad juridisk person. Det innebär att aktiebolaget är en egen juridisk enhet som exempelvis kan äga tillgångar och ingå avtal.

Ett aktiebolag måste ha en styrelse. Medlemmarna i styrelsen är ansvariga för att aktiebolaget sköts i enlighet med lagar och regler.

Den som ingår ett avtal med ett aktiebolag ingår avtalet med aktiebolaget självt, och har inte ingått avtal med aktiebolagets ägare eller medlemmarna i dess styrelse. Om man exempelvis sålt något per faktura till ett aktiebolag och aktiebolaget inte kan betala så kan man därför i normalfallet inte kräva att aktiebolagets styrelse eller ägare ska betala fakturan.

En aktie är en delägarrätt i ett aktiebolag. Om det exempelvis finns 1 000 aktier i ett aktiebolag och Lisa och Per äger 500 aktier var så innebär det att de äger 50 % av aktiebolaget var.

Exakt hur ett aktiebolag fungerar regleras i Aktiebolagslagen (ABL). Läs mer om Aktiebolagslagen längst ned i artikeln.

Hur startas ett aktiebolag? Steg-för-steg-lista

Ett aktiebolag startas i tre steg. Det första steget är mest arbetskrävande och det är att ta fram information och fatta beslut gällande hur aktiebolaget ska se ut. Det andra steget är att registrera aktiebolaget hos myndigheterna. Det tredje steget är att anmäla vem eller vilka som är så kallad verklig huvudman för aktiebolaget.

Steg 1: förberedelser

Första steget är att förbereda sig enligt följande:

Namnförslag. Förslag på namn på aktiebolaget behövs. Helst ska man ha minst 2-3 stycken namnförslag, eftersom namnförslag kan underkännas. Läs mer om vilka regler som gäller i vår artikel om företagsnamn.

Verksamhetsbeskrivning. En verksamhetsbeskrivning behöver förberedas.

Aktiebolagets styrelse. Man behöver ha bestämt vilka som ska sitta i aktiebolagets styrelse och ha uppgifter om dessa personer: namn, personnummer, adress, och övriga kontaktuppgifter.

Aktiebolagets säte och kallelse till bolagstämman. Varje år måste aktiebolaget hålla en bolagstämma. Bolagets säte är den ort där bolagstämman hålls. Man behöver också bestämma hur kallelse till bolagstämman ska ske.

Firmatecknare. Man behöver ha bestämt vilka som ska vara firmatecknare. Att vara firmatecknare innebär att man har rätt att företräda aktiebolaget, exempelvis gällande att skriva på avtal för aktiebolagets räkning. Det är vanligt att bestämma att varje styrelseledamot får företräda aktiebolaget var för sig.

Revisor. Man behöver ha bestämt om aktiebolaget ska ha revisor eller inte. Mindre aktiebolag måste inte ha revisor medan större aktiebolag måste ha revisor. Läs mer om revisionsplikt här. Om aktiebolaget ska ha revisor så behöver även information om revisorn tas fram som förberedelse.

Ägare. Information om vilka som ska äga aktiebolaget, inklusive antal aktier per ägare, behövs.

Bankintyg. Ett bankintyg behöver ordnas. Bankintyget är ett intyg ifrån banken att man planerar att starta ett aktiebolag och att man har de pengar som krävs.

Räkenskapsår. Man behöver ha bestämt vilket räkenskapsår aktiebolaget ska ha.

Aktieslag. Om olika aktieslag ska finnas behöver detta ha förberetts. Det allra vanligaste är att endast ett slags aktier ska finnas.

Hembudsklausul. Man behöver ha bestämt om och i så fall vilken hembudsklausul aktiebolaget ska ha i bolagsordningen.

Aktiekapital och antal aktier. Man behöver ha fattat beslut om antal aktier och om aktiekapitalets storlek. Läs vår artikel om bolagsordningen för information om detta.

SNI-koder. Aktiebolaget behöver förbereda en eller flera SNI-koder, vilka anger inom vilken bransch som företaget ska verka.

I samband med att aktiebolaget startas kommer även en aktiebok att behöva upprättas.

Steg 2: registreringar

Verksamt.se är en statlig hemsida skapad av bland annat Bolagsverket och Skatteverket. När man förberett sig i enlighet med Steg 1 ovan så loggar man helt enkelt in med sitt privata BankID på Verksamt.se (starta aktiebolag) och startar aktiebolaget genom att fylla i den förberedda informationen där.

De flesta aktiebolag kommer även att behöva:

Dessa registreringar görs enklast via Verksamt.se (F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering).

Steg 3: anmäl verklig huvudman

Till sist ska det hos Bolagsverket anmälas vem eller vilka som är verklig huvudman i aktiebolaget. Som verklig huvudman räknas den som ytterst äger eller kontrollerar ett bolag. Läs om detaljerna på Bolagsverket.se (Om verklig huvudman).

Vad händer formellt sett när man startar aktiebolag via Verksamt.se?

Man startar aktiebolag via Verksamt.se genom att besvara ett antal frågor baserade på förberedelserna beskrivna i Steg 1 ovan. I samband med detta skapas följande dokument automatisk av Verksamt.se:

Stiftelseurkund. Den eller de som vill starta ett aktiebolag gör det formellt sett genom att underteckna en stiftelseurkund. Stiftelseurkunden innehåller dels grundläggande information om aktiebolaget som ska startas och dels information om de som ska äga aktiebolaget.

Bolagsordning. Alla aktiebolag har en bolagsordning, som innehåller detaljerad information om aktiebolaget.

Starta aktiebolag

Kostnad och tid för att starta aktiebolag

Själva avgiften för att starta aktiebolag är relativt låg. Det kostar ungefär 2 000 SEK (uppgift ifrån 2024). Dessutom krävs 25 000 SEK i aktiekapital för att starta aktiebolag.

Aktiekapitalet betalas vanligtvis med pengar men det kan även betalas med tillgångar. I det senare fallet säger man att man betalar aktierna med apportegendom.

Det tar vanligtvis mellan 5 och 10 arbetsdagar för myndigheterna att registrera aktiebolaget. När detta är klart är aktiebolaget att anse som startat.

Aktiebolagets löpande administration

För den som funderar på att starta aktiebolag är det värt att sätta sig in i vilket administrativt arbete det innebär att driva ett aktiebolag. Här beskrivs de grundläggande delarna i aktiebolagets löpande administration.

Löpande bokföring. Alla företag är skyldiga att upprätta löpande bokföring.

Årsredovisning. Alla aktiebolag måste upprätta en årsredovisning varje år.

Bolagstämma. Alla aktiebolag måste hålla en bolagsstämma varje år.

Arbetsgivardeklaration, arbetsgivaravgift och avdragen skatt. Om aktiebolaget är registrerad arbetsgivare ska det varje månad lämna in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket, och dessutom ska arbetsgivaravgift och avdragen skatt för den anställdes lön betalas.

Moms och momsdeklaration. För de aktiebolag som är registrerade för moms så ska moms betalas och deklareras månadsvis, kvartalsvis eller årsvis.

Inkomstdeklaration. Varje år ska aktiebolaget deklarera. Det innebär att Skatteverket ska få information som mer eller mindre motsvarar innehållet i aktiebolagets resultaträkning och balansräkning. Denna information lämnas in via en blankett ifrån Skatteverket som heter Inkomstdeklaration 2. Hur mycket bolagsskatt aktiebolaget ska betala beräknas med hjälp av inkomstdeklarationen.

Periodisk sammanställning. Vid viss typ av EU-handel ska en periodisk (månadsvis eller kvartalsvis) sammanställning av denna lämnas till Skatteverket.

Skattekonto och preliminärskatt. De allra flesta aktiebolag ska varje månad betala in preliminärskatt till Skatteverket. Tanken är att de sammanlagda betalningarna ska motsvara den bolagsskatt som aktiebolaget kommer att behöva betala för det innevarande året. Vanligtvis dras denna preliminärskatt automatiskt ifrån aktiebolagets skattekonto. Skattekontot fungerar ungefär som ett bankkonto som aktiebolaget har hos Skatteverket.

Fastighetsdeklaration, rot- och rututbetalningar m.m.. Detta är exempel på ytterligare administration som kan bli aktuell beroende på vilken verksamhet aktiebolaget driver.

Administration för aktiebolagets ägare

Även aktiebolagets ägare måste personligen sköta en del administration.

I det fall aktiebolaget är ett fåmansbolag, vilket de flesta privatägda aktiebolag är, så ska ägare som anses inneha så kallade kvalificerade andelar ange detta i blankett K10 i samband med sin privata deklaration. Med kvalificerade andelar menas ungefär att ägaren i fråga arbetat i aktiebolaget i betydande utsträckning. Läs mer i vår artikel om fåmansbolag.

Om en aktieägare får aktieutdelning, eller om en aktieägare säljer aktier, måste även detta deklareras personligen av aktieägaren.

Utdelning av vinst och relaterad skatt, samt bolagsskatt

Om ett aktiebolag gör vinst så ska aktiebolaget betala bolagsskatt. Bolagsskatten beräknas som 20,6 procent av den årliga vinsten (uppgift ifrån 2024).

Aktiebolag kan dela ut pengar i form av aktieutdelning till sina ägare. Aktieutdelning beskattas som huvudregel i inkomstslaget kapital med 30 % skatt. Det finns dock betydande undantag som gäller de flesta aktiebolag, enligt 3:12-reglerna.

Notera att aktiebolagets ägare kan vara anställda och ta ut lön ifrån aktiebolaget, vilket fungerar på samma sätt som för anställda som inte är ägare.

Aktiebolagets styrelse och dess ansvar

Ett aktiebolag måste ha en styrelse vars medlemmar är fysiska personer. Aktiebolagets styrelse kan bestå av:

De allra flesta aktiebolag är så kallade privata aktiebolag. För privata aktiebolag gäller följande:

  • Aktieägarna utser styrelsen.
  • Styrelsen ska bestå av minst en styrelseledamot.
  • Om styrelsen endast består av en eller två styrelseledamöter så ska styrelsen även ha minst en styrelsesuppleant.
  • Om fler än en styrelseledamot finns i styrelsen så ska en av dessa vara styrelseordförande.

Styrelsens ansvar och arbete

  • Styrelsen är den enhet i aktiebolaget som är högst ansvarig för att aktiebolaget följer lagar och regler samt håller avtal. Styrelsen är exempelvis ansvarig för att redovisningsregler och skatteregler efterlevs.
  • Styrelsen utser en eventuell verkställande direktör (VD). En VD måste dock inte finnas.
  • Styrelsen styr aktiebolagets övergripande strategi. Den löpande verksamheten styr den verkställande direktören och övriga anställda över.

Styrelsemedlemmarnas ansvar och risken gällande betalningsansvar

Under vissa förutsättningar av misskötande kan styrelsens medlemmar bli skadeståndsskyldiga och även bli personligt ansvariga för aktiebolagets betalningar. Personligt ansvar kan exempelvis uppkomma om reglerna för kontrollbalansräkning inte följts.

Notera att detta inte betyder att styrelsemedlemmar måste betala exempelvis aktiebolagets banklån om aktiebolaget inte har pengar. Det betyder istället bland annat att styrelsen i värsta fall kan komma att behöva betala delar av exempelvis aktiebolagets banklån om aktiebolaget inte kan göra det och styrelsen inte säkerställt att exempelvis redovisningsregler skötts korrekt. Det är alltså viktigt att veta att du som styrelsemedlem har ett ansvar att se till att aktiebolaget sköts korrekt.

Jämförelse med handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag

Den stora fördelen med aktiebolag är att det är den enda bolagsformen som innebär att samtliga ägare inte har personligt ansvar för det egna företagets skulder och betalningar. För enskild firma och för handelsbolag är ägarna däremot personligt ansvariga för företagets alla skulder och betalningar. För kommanditbolag finns två typer av ägare, en som är personligt ansvarig och en som inte är det.

För att starta ett aktiebolag krävs en kapitalinsats om minst 25 000 SEK (uppgift ifrån 2024). En sådan kapitalinsats behövs inte när man startar handelsbolag, enskild firma eller kommanditbolag.

Alla företagsformer innebär bokföringsskyldighet, och kräver att bokslut upprättas. Aktiebolag måste dock alltid upprätta årsredovisning, medan endast mycket stora handelsbolag, enskilda firmor och kommanditbolag måste upprätta årsredovisning. Därför är det vanligen mer administrativt arbete med ett aktiebolag jämfört med övriga företagsformer.

En enskild firma måste ha exakt en ägare. Handelsbolag och kommanditbolag måste ha minst två ägare. För aktiebolag finns inga begränsningar gällande antal ägare.

I många fall kan det finnas skattefördelar med att driva företaget som ett aktiebolag jämfört med övriga företagsformer. Läs mer i vår artikel om 3:12-reglerna.

Avveckling, likvidation och konkurs

Den som funderar på att starta aktiebolag bör ha i åtanke att det inte är helt enkelt att avveckla ett aktiebolag. Avveckling av ett aktiebolag kan ske på flera olika sätt. De absolut vanligaste är:

Likvidation av aktiebolag

Likvidation av ett aktiebolag innebär att aktiebolagets tillgångar säljs, att bolagets skulder betalas, och slutligen att aktiebolaget upplöses, det vill säga att det slutar att existera. Aktieägarna delar på eventuellt överskott som kvarstår efter att skulderna betalats.

Det finns två sorters likvidation: frivillig likvidation och tvångslikvidation.

En tvångslikvidation innebär att bolaget genom lagtvång försätts i likvidation. Bolagsverket eller tingsrätten beslutar om detta. Aktiebolagslagen (ABL) reglerar när tvångslikvidation ska ske, och Bolagsverket eller tingsrätten utser en likvidator vars uppgift är att likvidera aktiebolaget. Detta kan exempelvis ske om aktiebolaget saknar styrelse.

En frivillig likvidation kan vara ett alternativ för den som inte längre vill ha kvar sitt aktiebolag, i situationer då ingen lämplig köpare av aktiebolaget finns. Frivillig likvidation beslutas av aktieägarna genom bolagstämman och anmäls till Bolagsverket.

Konkurs i aktiebolag

Vid konkurs i aktiebolag gäller inte personligt betalningsansvar för aktieägare och styrelse under förutsättning att aktiebolaget skötts i enlighet med Aktiebolagslagen, Bokföringslagen, m.m.

I en konkurs säljs vanligen aktiebolagets tillgångar i syfte att i möjligaste mån betala aktiebolagets skulder.

Tingsrätten fattar beslut om konkurs, antingen på uppmaning av en fordringsägare eller bolaget självt. Konkursen sköts av en konkursförvaltare. Läs mer i vår artikel om konkurs i företag.

Fler vanliga frågor

Måste man som ägare av ett aktiebolag ta ut lön?

Nej, ägare till aktiebolag måste inte ta ut lön. Det gäller också att ägare till aktiebolag kan ta ut aktieutdelning utan att ta ut lön.

Vad är den minsta årliga kostnaden att driva ett aktiebolag?

Den enda kostnaden som är ofrånkomlig i ett aktiebolag är kostnaden för att ha en bank, eftersom aktiebolag mer eller mindre måste ha en bank. Bankavgifterna för ett aktiebolag kan vanligen bli som minst cirka 1 000 SEK per år.

En annan kostnad som kan vara svår att komma ifrån är kostnaden för ett bokföringsprogram.

Finns register med vilka som äger aktiebolag?

Vem eller vilka som är ägare till ett aktiebolag finns registrerat i aktiebolagets aktiebok, som ska hållas tillgänglig för allmänheten hos aktiebolaget. I övrigt finns inga officiella register över aktiebolagens ägare.

Kan man vara ensam ägare i ett aktiebolag?

Ja, det finns inga begränsningar gällande hur många ägare ett aktiebolag kan ha. Exempelvis kan en person äga alla aktier i ett aktiebolag, medan ett annat aktiebolag kan ha 500 000 ägare.

Måste aktiebolag gå med vinst?

Nej, det finns inga krav på att aktiebolag måste göra vinst. Däremot så gäller enligt Aktiebolagslagen att syftet med ett aktiebolag ska vara att göra vinst.

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett aktiebolag helt utan verksamhet. Att köpa ett lagerbolag är ett alternativ till att starta ett aktiebolag. Läs mer i vår artikel om lagerbolag.

Vilka aktiebolag behöver revisor?

Revisionsplikt innebär en skyldighet att anlita revisor för att granska företagets redovisning och styrelsens förvaltning av aktiebolaget.

Revisionsplikten gäller de flesta aktiebolag, men tillräckligt små aktiebolag är undantagna. Mer precist gäller att alla aktiebolag som överskrider två eller fler av följande tre gränsvärden under två räkenskapsår behöver en auktoriserad eller godkänd revisor för det tredje året. Dock gäller att samma gränsvärden ska överskridas under de två åren för att revisionsplikt ska inträda.

  1. Nettoomsättningen överskrider 3 miljoner SEK.
  2. Antalet anställda (i snitt under året) överskrider 3 stycken.
  3. Balansomslutningen överskrider 1,5 miljoner SEK.

Förtydligande exempel:

  • Ett aktiebolag har kalenderår som räkenskapsår.
  • Under år 2023 har aktiebolaget har 3 anställda, en nettoomsättning om 1 miljon SEK, och en balansomslutning om 1,2 miljoner SEK. Inget av gränsvärdena överskrids alltså under 2023. Under år 2024 har aktiebolaget 4 anställda, en nettoomsättning om 10 miljoner SEK, och en balansomslutning om 1,2 miljoner SEK. Två av gränsvärdena överskrids alltså under 2024. Revisor behövs alltså inte för 2025.
  • Under år 2025 har aktiebolaget 5 anställda, en nettoomsättning om 12 miljoner SEK, och en balansomslutning om 1,2 miljoner SEK. Två av gränsvärdena överskrids alltså under 2025, och dessa är samma gränsvärden som överskreds under 2024. Revisor behövs alltså för 2026.

Det finns dock undantag till ovanstående regler. Exempelvis behöver advokataktiebolag alltid revisor. Vi hänvisar till följande artikel för detaljer: Bolagsverket.se (Om revisor i aktiebolag).

Vad är vilande aktiebolag och 5:25-regeln?

Med vilande aktiebolag avses vanligtvis ett aktiebolag som inte bedriver någon verksamhet alls.

Även om ett aktiebolag är vilande så kvarstår skyldigheterna för bolaget och dess styrelse. Exempelvis är kraven ifrån Bolagsverket och Skatteverket i form av årsredovisning och deklaration oberoende av om bolaget är vilande eller aktivt.

För fåmansaktiebolag kan det vara fördelaktigt att ha bolaget vilande under en period då skatteregler kan göra detta förmånligt i form av lägre skatt för aktiebolagets ägare. Detta kallas ofta för 5:25-regeln och innebär förenklat att skatten vid försäljning av aktiebolag kan sänkas (till 25 %) genom att låta aktiebolaget vara vilande i fem år eller mer.

Att sänka skatten genom att låta aktiebolaget vara vilande enligt 5:25-regeln är dock ingen enkel sak. För att önskad skatteeffekt ska uppnås bör en konsult inom exempelvis företagsjuridik anlitas.

Fördjupande information

Information från myndigheter

Aktiebolagslagen (ABL)

Aktiebolagslagen reglerar bland annat aktiebolagets administration, samt skyldigheter för aktieägare och aktiebolagets styrelse. Läs hela Aktiebolagslagen här (Lagen.nu).

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).