⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2023
Starta aktiebolag
Artikeln innehåller en steg för steg-beskrivning av hur man enklast startar aktiebolag, och besvarar de vanligaste frågor som uppstår i samband med att man ska starta ett aktiebolag. Även den löpande administration som ett aktiebolags drift kräver beskrivs.
Artikelns innehåll
- Vad är ett aktiebolag?
- Hur startas ett aktiebolag? Steg för steg-listan finns här
- Kostnad för att starta aktiebolag
- Hur lång tid tar det att starta aktiebolag?
- Alternativ till att starta aktiebolag: köp ett lagerbolag
- Aktiebolagets löpande administration
- Behöver aktiebolag revisor? Revisionsplikt gäller, men undantag finns
- Utdelning av vinst & relaterad skatt, samt bolagsskatt
- Aktiebolagets styrelse och dess ansvar
- Analys och jämförelse med handelsbolag och enskild firma
- Allmänna tips för att driva företaget
- Entreprenörskap - ett sätt att utveckla karriären
- Att vara småföretagare
- Avveckling och likvidation av aktiebolag
- Vilande aktiebolag och 5:25-regeln för fåmansaktiebolag
- Konkurs i aktiebolag
- Aktiebolagslagen (ABL)
Vad är ett aktiebolag?
Ett aktiebolag måste ha minst en ägare; finns fler ägare kan det vara värt att överväga om man bör ha ett aktieägaravtal. Hur stor andel av aktiebolaget som varje delägare innehar regleras genom aktierna där varje aktie utgör en delägarrätt till aktiebolaget.
Att handla med aktier innebär alltså samma sak som att handla med delägarrätter till aktiebolag.
Aktiebolaget är en juridisk person
Precis som handelsbolag utgör ett aktiebolag en egen juridisk person, det vill säga en juridisk enhet som kan äga tillgångar och dra på sig förpliktelser.
Detta innebär att den som sluter ett avtal med ett aktiebolag sluter avtalet med aktiebolaget självt och inte med aktiebolagets ägare eller styrelse. Skulle sedan aktiebolaget inte kunna leverera eller betala i enlighet med avtalet är det aktiebolaget självt som svarar för att avtalet följs.
Hur startas ett aktiebolag? Steg för steg-listan finns här
Det enklaste sättet att starta ett aktiebolag är att först förbereda sig enligt listan nedan och sedan logga in med BankID på Verksamt.se en (statlig hemsida skapad av bland annat Bolagsverket och Skatteverket) och starta det där med utgångspunkt i dessa förberedelser.
Så här startas aktiebolag alltså enklast (steg för steg-listan):
- Först steget är att förbereda sig i enlighet med följande. Du behöver ha:
- förslag på namn på aktiebolaget, gärna minst 2-3 stycken (eftersom det kan bli så att ett namnförslag inte godkänns). Tänk på att: 1) företagsnamnet får inte redan finnas eller vara för likt något företagsnamn som finns, och det får heller inte motsvara något existerande varumärke, 2) företagsnamnet får inte vara för missledande med avseende på aktiebolagets verksamhet; exempelvis får ett bageri inte heta något med […] Webhotell AB, 3) företagsnamnet måste innehålla antingen AB eller Aktiebolag, 4) namnet kan inte bara vara en beskrivning av verksamheten, exempelvis är "Biluthyrning AB" inte möjligt; istället är det vanligt att konstruera ett företagsnamn genom att lägga till exempelvis ett efternamn, ett ortsnamn, eller ett påhittat ord innan " Biluthyrning AB".
- en verksamhetsbeskrivning (klicka på länken för att läsa om hur man skriver en sådan)
- bestämt vilka som ska sitta i styrelsen, och uppgifter om dessa (adress, personnummer etc.)
- bestämt vem som ska vara firmatecknare; exempelvis, varje styrelseledamot för sig, eller styrelsen gemensamt. Att vara firmatecknare innebär att man har rätt att företräda aktiebolaget, exempelvis skriva på avtal etc
- bestämt om aktiebolaget ska ha revisor (läs om revisionsplikt), och om sådan ska finnas så behöver även information om revisorn finnas
- information om vilka som ska äga bolaget (inkl. antal aktier per ägare)
- ett bankintyg, vilket är ett intyg från banken att man planerar att starta ett aktiebolag och att man har de pengar som krävs, bankintyg får du av den bank som du planerar ska vara ditt aktiebolags bank (alla aktiebolag måste ha en bank); läs mer om bankintyg här
- bestämt vilket räkenskapsår aktiebolaget ska ha, samt om eventuell hembudsklausul, och även övrig information som motsvarar aktiebolagets bolagsordning (se länken för dessa uppgifter).
- När du tagit fram ovanstående information så loggar du helt enkelt in med ditt privata BankID på verksamt.se (starta aktiebolag) och startar aktiebolaget där. Se även verksamt.se (registrera företag)
- De flesta aktiebolag kommer även att behöva vara momsregistrerade, och även registrerade som arbetsgivare och ha F-Skatt (läs mer via länkarna). Även detta görs enklast via Verksamt.se, se verksamt.se (F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering för aktiebolag).
- Till sista ska det anmälas vem, eller vilka, som är verklig huvudman i aktiebolaget hos Bolagsverket.se. Som verklig huvudman räknas den som ytterst äger/kontrollerar ett bolag. Läs mer om detta på Bolagsverket.se (Om verklig huvudman).

Vad händer rent formellt när man startar aktiebolag via Verksamt.se? Det som händer formellt när du startar aktiebolag via Verksamt.se är att du besvarar ett antal frågor (med hjälp av förberedelserna ovan) som motsvarar innehållet i dokumenten i listan nedan. Dessa dokumenten skapas alltså automatiskt av Verksamt.se, men för att förstå processen bättre kan det vara bra att veta mer om dessa dokument.
- Den eller de som vill starta eget företag genom aktiebolag undertecknar ett utkast till en stiftelseurkund.
- Sedan ska en eller flera av stiftarna teckna sig för alla aktier i bolaget och betala för dessa.
- Stiftarna ska därefter färdigställa, datera och underteckna stiftelseurkunden.
- Därefter ska aktiebolagets styrelse registrera aktiebolaget hos Bolagsverket och Skatteverket (detta görs alltså enklast via Verksamt.se).
- Aktiebolaget anses bildat då samtliga stiftare har undertecknat stiftelseurkunden.
- Till Bolagsverket måste man skicka stiftelseurkunden, bolagets bolagsordning och ett bankintyg för aktiebolaget. Även detta görs enklast via Verksamt.se.
Kostnad för att starta aktiebolag
Själva avgiften till Bolagsverket för att starta aktiebolag är relativt låg; det kostar ungefär 2000 SEK. Dessutom krävs 25 000 SEK i aktiekapital för att starta aktiebolag. Läs mer om vad aktiekapital är här.
Hur lång tid tar det att starta aktiebolag?
Från det att du skickat in alla handlingar tar det (om du skickat in dem online, förslagsvis enligt instruktionen ovan) vanligtvis mellan 5 och 10 arbetsdagar tills aktiebolaget är registrerat (det vill säga tills aktiebolag är startat).
Alternativ till att starta aktiebolag: köp ett lagerbolag
Ett alternativ till att starta ett aktiebolag är att köpa ett aktiebolag utan verksamhet, ett så kallat lagerbolag (läs mer via länken).
Aktiebolagets löpande administration
Nedan återfinns en lista med grundläggande saker som är en del av aktiebolagets löpande administration.
- Årsstämma: Varje år måste alla aktiebolag hålla årsstämma, vilket är den årliga bolagsstämman. Läs mer i vår artikel om bolagstämman.
- Årsredovisning: Alla aktiebolag måste upprätta årsredovisning varje år. Läs mer i vår artikel om årsredovisning.
- Moms och momsdeklaration: Moms ska (för aktiebolag som är registrerade för moms) betalas in och deklareras månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Läs mer i vår artikel om momsdeklaration.
- Inkomstdeklaration: Varje år ska aktiebolaget deklarera. Det innebär att skatteverket ska få information som essentiellt motsvarar innehållet i aktiebolagets balansräkning och resultaträkning, med hjälp av vilken skatten som bolaget ska betala räknas ut.
- Periodisk sammanställning: Vid viss typ av EU-handel ska en periodisk (månadsvis, kvartalsvis) sammanställning av denna lämnas till Skatteverket.
- Arbetsgivardeklaration, arbetsgivaravgift och avdragen skatt: Om aktiebolaget är registrerad arbetsgivare ska det varje månad lämna in en arbetsgivardeklaration till skatteverket, och dessutom ska arbetsgivaravgift och avdragen skatt (för den anställdes lön) betalas in.
- Skattekonto och preliminärskatt: Normalt sett ska aktiebolaget varje månad betala in preliminärskatt till Skatteverket. Tanken är att dessa sammanlagda betalningar ska motsvara den bolagsskattskatt som aktiebolaget kommer att behöva betala för det innevarande året. Normalt sätt dras denna preliminärskatt ifrån aktiebolagets skattekonto. Skattekontot fungerar essentiellt som ett bankkonto aktiebolaget har hos Skatteverket, ifrån vilket skatteverket kan dra betalningar, och sätta tillbaka pengar i det fall detta skulle bli aktuellt.
- Löpande bokföring: Alla företag måste löpande göra bokföring.
- Fastighetsdeklaration, ansökan om rot- och rututbetalning: Detta är exempel på ytterligare administration som kan bli aktuell beroende på vilken verksamhet aktiebolaget driver.
Administration för aktiebolagets ägare
Utöver ovanstående måste även aktiebolagets ägare sköta en del administration. I det fall aktiebolaget är ett fåmansbolag, vilket de flesta privatägda aktiebolag är, så ska ägare som anses inneha så kallade kvalificerade andelar ange detta i blankett K10 i samband med sin privata deklaration. Med kvalificerade andelar menas essentiellt att ägaren i fråga arbetat i bolaget i betydande utsträckning.
Om bolaget ger utdelning till aktieägarna, eller om en aktieägare säljer aktier måste även detta deklareras hos aktieägaren.
Behöver aktiebolag revisor? Revisionsplikt gäller, men undantag finns
Definition: Revisionsplikt innebär skyldighet att anlita revisor för att granska företagets redovisning och styrelsens förvaltning av aktiebolaget.
Revisionsplikten gäller de flesta aktiebolag, men tillräckligt små aktiebolag är undantagna. Mer precist gäller att alla aktiebolag som överskrider två eller fler av följande gränsvärden under två räkenskapsår behöver en auktoriserad eller godkänd revisor för det tredje året:
- Nettoomsättning som överskrider 3 miljoner kronor.
- Antalet anställda överskrider 3 (i snitt under året).
- Balansomslutningen överskrider 1,5 miljoner kronor.
Dock gäller att det ska vara samma gränsvärden (dvs 1. 2. eller 3.) som överskrids under de två åren för att revisionsplikt ska inträda.
Förtydligande exempel:
- Ett aktiebolag har kalenderår som räkenskapsår och överskrider inget av gränsvärden år 2023 (3 anställda, nettoomsättning om 1 miljon kronor, och balansomslutning om 1,2 miljon kronor). Under 2024 överskrids två av dem (4 anställda, nettoomsättning om 10 miljon kronor, och balansomslutning om 1,2 miljon kronor). Företaget behöver därför inte revisor för 2025.
- Under 2025 överskrids två av dem och dessa är samma som för 2024 (5 anställda, nettoomsättning om 12 miljon kronor, och balansomslutning om 1,2 miljon kronor). Företaget behöver därför revisor för 2026.
Det finns en del undantag till detta (exempelvis behöver advokataktiebolag alltid revisor). Vi hänvisar till följande artikel för detaljer: Bolagsverket.se (Om revisor i aktiebolag).
Utdelning av vinst & relaterad skatt, samt bolagsskatt
Ett aktiebolags vinst beskattas enligt gällande bolagsskatt, vilken är 20,6 procent.
Aktiebolag delar ut vinst i form av aktieutdelning till sina ägare. Notera att aktiebolagets ägare även kan vara anställda i bolaget, och att motsvarande beskattning fungerar så som för anställda som inte är aktieägare. Samtliga aktieägare som finns inskrivna i aktieboken har rätt till utdelning. Utdelning beskattas i inkomstslaget kapital med 30 % skatt; det finns dock betydande undantag, se framförallt de så kallade 3:12-reglerna.
Aktiebolagets styrelse och dess ansvar
Ett aktiebolag måste alltid ha en styrelse vars medlemmar är fysiska personer, och dessa är i viss mån ansvariga för aktiebolaget. Du läser mer om aktiebolagets styrelse och styrelsemedlemmarnas ansvar nedan i texten nedan.
Aktiebolagets styrelse består av
- styrelseordförande,
- styrelseledamöter
- och eventuellt styrelsesuppleanter.
I texten nedan beskrivs aktiebolagets styrelse i mer detalj.
Regler för styrelsens utformning
För privata aktiebolag (vårt fokus) gäller följande:
- Aktieägarna utser styrelsen.
- Styrelsen ska bestå av minst en styrelseledamot.
- Om styrelsen endast består av en eller två styrelseledamöter ska styrelsen även ha minst en styrelsesuppleant.
- Om fler än en styrelseledamot finns i styrelsen ska även en av dessa vara styrelseordförande.
Styrelsens ansvar
Styrelsens ansvar och jobb är bland annat att:
- Utse eventuell verkställande direktör (VD).
- Styra över aktiebolagets strategi (den löpande verksamheten styr den verkställande direktören och övriga anställda över).
- Se till att redovisningsregler och skatteregler efterlevs.
- Styrelsen är den enhet i aktiebolaget som är högst ansvarig för att aktiebolaget efterlever lagar och regler samt håller avtal.
Styrelsemedlemmarnas ansvar och risken gällande skadeståndsskyldighet
Under vissa förutsättningar av misskötande kan styrelsens medlemmar bli skadeståndsskyldiga och även bli personligen ansvariga för betalningar. Detta gäller exempelvis ansvaret att upprätta kontrollbalansräkning enligt gällande regler; läs mer om detta i vår artikel om aktiekapital.
Notera att detta inte betyder att styrelsemedlemmar måste betala exempelvis aktiebolagets banklån om aktiebolaget inte har pengar. Det betyder istället bland annat att styrelsen i värsta fall kan komma att behöva betala delar av exempelvis aktiebolagets banklån om aktiebolaget inte kan göra det och styrelsen inte sett efter att exempelvis redovisningsregler skötts korrekt. Det är alltså viktigt att veta att du som styrelsemedlem har ett ansvar och se till att aktiebolaget sköter sig korrekt.
Vem ska sitta i aktiebolagets styrelse?
Följande personer är finns ofta i aktiebolags styrelser:
- Aktiebolagets VD.
- Representanter för de största ägarna.
- I vissa fall finns styrelseledamöter som inte är knutna till de större ägarna. Dessa kan bland annat bevaka intressena för mindre aktieägare i de fall sådan finns.
- Representanter för anställda (exempelvis fackliga representanter).
Se även sektionen om styrelseordföranden, för att läsa om hur en väl vald styrelseordförande kan öka företagets chanser att lyckas.
Analys och jämförelse med handelsbolag och enskild firma
Den stora fördelen med aktiebolag är att det är den enda bolagsformen som innebär att ägarna inte har något personligt ansvar för det egna företagets skulder. Detta gör aktiebolaget bra för dem som ska starta ett eget företag som grundar sig på en affärsidé som innehåller risk.
För att systemet med begränsat ägaransvar inte ska missbrukas gäller dock att den eller de som ska starta aktiebolag måste skjuta till en kapitalinsats (aktiekapital) på minst 25 000 kr; vilket inte behövs när man startar handelsbolag eller enskild firma. Denna kapitalinsats kan inte tas ut ur bolaget utan att det likvideras (läs mer om likvidation av aktiebolag längre ned i artikeln).
Allmänna tips för att driva företaget
Den som startar eget företag hamnar snabbt i ett stadium där det ständigt gäller att hålla rörelsen flytande. Då kan det vara svårt att ligga ett steg före och att strategiskt arbeta för företagets framtid. Vi har därför listat några konkreta tips till den som ska starta eget företag.
- Tänk efter före. Entreprenörer som har förutsett risker och har gjort läxan på sin marknad har enklare att tackla oväntade problem.
- Prioritera försäljning. Ytterst få produkter säljer sig själva och det krävs som regel en hel del försäljnings- och marknadsföringsinsatser för att övertyga en marknad om att börja köpa.
- Håll en bra relation till kunderna. Den som väl har köpt din produkt en gång kan mycket väl tänkas göra det igen. Det är som regel mycket billigare att behålla gamla kunder än att värva nya.
- Nätverka så fort tillfälle ges. Man vet aldrig när en annan människas kunskaper eller kontakter kan vara guld värda. Nätverkandet är även en del av företagandet.
- Disciplin är a och o. Även om det känns tufft och hårt har entreprenören inget annat val än att tugga på. Hårt arbete lönar sig oftast i längden!
- Bli inte för uppslukad av det egna företaget och den egna affärsidén. Be gärna om ärliga åsikter från andra personer som kan se företaget utifrån. De kan komma med mycket värdefulla tips!
- Bråka inte med staten. Se till att företaget sköter sin redovisning, sina skatteinbetalningar (läs mer om skatt för företag i allmänhet) och ha de eventuella tillstånd som krävs så sover du gott på natten. Dessutom sparar du mycket pengar genom att undvika onödiga avgifter.
Entreprenörskap - ett sätt att utveckla karriären
Den som väljer en karriär som entreprenör går en spännande framtid till mötes. Att starta eget företag är bara första steget på resan mot ett arbetsliv fyllt av spännande utmaningar och hårt arbete.
Den som arbetar som entreprenör under en längre tid kommer att upptäcka att det blir enklare och enklare att arbeta allt eftersom ens egen kompetens inom företagande ökar. Den som har genomgått tio anställningsprocesser kommer att ha enklare att göra det den elfte gången än den första. Samma sak gäller för dem som startar nya företag.
Många entreprenörer startar flera företag under sin karriär. Den som inte får sin första affärsidé att lyfta på det sätt som den hade tänkt från början har därför ingen anledning att misströsta. Misstag kan ofta vara mycket utvecklande och entreprenörer skaffar sig ständigt nya erfarenheter och kontakter som han eller hon kan ha nytta av i framtida företag. Det är heller inte ovanligt att skickliga entreprenörer driver flera olika företag på samma gång.
Den som har arbetat som entreprenör under en längre tid och visat bra resultat kan ibland även erbjudas ledande positioner i andra företag, som vill dra nytta av entreprenörens kunskaper i företagande.
Att vara småföretagare
Den som väljer att starta eget företag måste förbereda sig på att småföretagande i stor utsträckning är en livsstil. Den som driver eget företag är utlämnad till sitt hårda arbete men är också den som får bestämma över sin egen vardag och skörda frukterna av sitt arbete.
Entreprenören är fri i den bemärkelsen att han eller hon ständigt kan påverka sitt eget företags inriktning, målsättning och affärsidé. Genom att lägga ner hårt arbete och vara lyhörd för marknadens efterfrågan går det faktiskt ofta att bygga ett livsdugligt företag som genererar en hel del pengar. Detta skiljer entreprenören från löntagaren på ett företag som tjänar pengar åt företagets ägare.
Att starta eget företag upplevs ibland som komplicerat. Det stämmer att den som driver eget företag måste ta hänsyn till en hel del regler som kan upplevas som hämmande. Samtidigt utgör reglerna sällan något definitivt hinder. Såväl redovisnings-, skatte- och anställningsregler är krångliga första gången man stöter på dem men blir klart enklare att hantera när man har använt dem ett par gånger.
Avveckling och likvidation av aktiebolag
Att avveckla ett företag innebär att man gör sig av med bolaget och därmed inte bedriver någon verksamhet längre. Avvecklingen kan ske sig på olika sätt beroende på vilken bolagsform det rör sig om.
Avveckla aktiebolag
Här finns en kort genom genomgång av ungefär hur en avveckling av ett aktiebolag kan ske. Om du planerar att faktiskt avveckla ett aktiebolag föreslås att en jurist, revisionsbyrå eller en annan lämplig konsult anlitas.
Att avveckla ett aktiebolag kan ske på flera olika sätt:
- Likvidation (läs mer om detta längre ned i artikeln).
- Försäljning av aktiebolaget.
- Konkurs, vilket sker om obestånd föreligger hos aktiebolaget, det är tingsrätten som beslutar om det, på uppmaning av en fordringsägare eller aktiebolagets styrelse. Läs mer om detta längre ned i artikeln.
- Fusion (hopslagning) och delning. Fusion innebär ett samgående mellan olika bolag som betyder att ett annat aktiebolag tar över det aktuella bolaget innehållande dess samtliga tillgångar och skulder. Vid delning övertas tillgångarna och skulderna av ett eller flera aktiebolag i utbyte mot delningsersättning. Se vår artikel om delning av aktiebolag.
Likvidation av aktiebolag
Nedan finne en kort och koncis beskrivning av hur en likvidation av ett aktiebolag går till.
Ingress: Det första man tänker på när man startar ett aktiebolag är givetvis inte risken att rörelsen inte kommer att gå så bra som man tänker sig och att det kan finnas en risk för att aktiebolaget går i konkurs eller att man kan komma att behöva likvidera aktiebolaget. Men att vara informerad om ungefär hur det går till att likvidera ett aktiebolag är att vara förbered och således en god idé.
Vad innebär en likvidation av aktiebolag?
Likvidation av ett aktiebolag innebär en upplösning av aktiebolaget och att bolagets skulder betalas. Skulderna kan betalas genom att tillgångarna omvandlas i reda pengar, varpå delägarna tar del av det överskott som uppstår.
Frivillig likvidation vs tvångslikvidation av aktiebolag
Det finns olika sätt på vilket en likvidation uppstår.
Antingen rör det sig om frivillig likvidation (som beslutas av bolagstämman) eller om tvångslikvidation.
En tvångslikvidation innebär att bolaget genom lag försätts i likvidation. Bolagsverket eller tingsrätten beslutar i så fall om det. I Aktiebolagslagen (ABL) står de fall där tvångslikvidation måste ske.
Bolagsverket eller tingsrätten utser en likvidator vars uppgift är att avveckla ett aktiebolag.
En frivillig likvidation kan vara ett alternativ för den företagare som inte längre vill ha kvar sitt företag, där ingen köpare finns tillgänglig eller att en försäljning av bolaget till någon inte känns rätt.
Så likviderar man ett aktiebolag i praktiken
Om du funderar på att likvidera ett aktiebolag så kan detta anmälas till bolagsverket. Du läser mer om hur det går till i praktiken på bolagsverket.se (om frivillig likvidation av aktiebolag).
Funderar du på att faktiskt likvidera ett aktiebolag? I så fall rekommenderas vi att du kontaktar en jurist eller en annan konsult med lämplig bakgrund.
Vilande aktiebolag och 5:25-regeln för fåmansaktiebolag
Ett vilande aktiebolag innebär att ett aktiebolag inte bedriver någon verksamhet och inte heller har några tillgångar eller skulder.
Kraven ifrån myndigheter är oförändrade
Även om ett aktiebolag är vilande så kvarstår skyldigheterna för bolaget och dess styrelse. Exempelvis är kraven från både Bolagsverket och Skatteverket i form av både årsredovisning, deklaration, och i förekommande fall momsdeklaration oberoende av om bolaget är vilande eller aktivt. Det anses dock ofta enklare att ha ett vilande aktiebolag än att likvidera aktiebolaget.
För fåmansaktiebolag kan det vara fördelaktigt att ha bolaget vilande under en period då skattereglerna kan bli förmånliga. Detta kallas ofta för 5:25-regeln och innebär väldigt förenklat att skatten vid försäljning av aktiebolag kan sänkas (till 25 %) genom att låta aktiebolaget vara vilande i fem år eller mer.
5:25-regeln är komplicerad
Att sänka skatten genom att sätta aktiebolaget som vilande är ingen enkel sak att få till stånd och det blir mycket viktigt att det görs på rätt sätt. Det finns med andra ord fallgropar och risk att detta inte blir rätt, vilket kan innebära att önskad skatteeffekt inte uppnås. Här rekommenderas därför att kompentent konsult inom juridik och skatt anlitas för att minimera risken att det inte ska bli helt korrekt och potentiellt icke önskade utfall.
Konkurs i aktiebolag
Såklart är konkurs inget man planerar för när man startar aktiebolag. Det är dock ändå bra att veta hur detta fungerar.
Begränsat personligt ansvar i aktiebolag
Vid konkurs i ett aktiebolag gäller inte personligt betalningsansvar för aktieägare (så länge som aktiebolaget skötts i enlighet med Aktiebolagslagen (ABL) etc.), till skillnad från ett handelsbolag och en enskild firma. Detta är en av de viktigaste skillnaderna mellan de olika bolagsformerna.
Vad händer vid konkurs i aktiebolag?
När konkurs sker används aktiebolagets tillgångar till betalning av de skulder som föreligger.
Det är tingsrätten som fattar beslut om en konkurs kommer att ske, antingen på uppmaning av en fordringsägare eller från bolaget självt, vilket i så fall görs för att bolaget hamnat på obestånd.
Därefter utses en konkursförvaltare vars uppgift är att granska företagets tillgångar för att i möjligaste mån betala de skulder som är utestående till bolagets fordringsägare; läs mer om konkursförfarandet här.
Vid konkurs: kontakta revisor etc
Den här texten är en kort beskrivning i stora drag av hur en konkurs i aktiebolag går till; vilken mest är tänkt som en indikation på hur det går till för den som är allmänt intresserad av konkursförfarandet. Om du skulle vara i en situation där du tror att en konkurs är aktuell för ditt aktiebolag så rekommenderar vi att du kontaktar en jurist eller en revisionsbyrå.
Aktiebolagslagen (ABL)
Aktiebolagslagen är en mycket omfattande lag som reglerar exempelvis:
- bildandet av aktiebolag
- utformning av bolagsordning
- bolagsstämman
- revision
- styrelsens utformning och skyldigheter
- nyemission mm.
Lagen har stor betydelse för den som planerar att starta ett aktiebolag då den på ett tydligt sätt förklarar de skyldigheter som gäller för aktieägare och aktiebolagets styrelse. De viktigaste paragraferna bör läsas igenom i syfte att få god övergripande koll på centrala områden. Läs hela aktiebolagslagen här: Aktiebolagslagen (lagen.nu).
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ” Cookies och disclaimer” (längst ned).