⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2023

Styrelseordförande aktiebolag

Starta Eget Info Logotyp-bild
Alla aktiebolag med mer än en styrelseledamot måste utse en av styrelseledamöterna till styrelseordförande. Finns endast en styrelseledamot så ska denna vara styrelseordförande.

Läs mer om aktiebolagets styrelses sammansättning här. Styrelseordförandens roll och ansvar beskrivs i texten nedan.

Styrelseordförandens roll och ansvar

Styrelseordförandens uppdrag är att leda och organisera styrelsens arbete så att detta sköts på ett dels lagligt och regelenligt korrekt sätt, dels på ett effektivt sätt.

Det är även vanligt att styrelseordföranden är ordförande vid styrelsemötet.

Läs mer om styrelsens ansvar och när en styrelsemedlem kan bli personligen ansvarig för bolagets betalningar i följande artiklar:

Vem ska vara styrelseordförande?

Vem som är styrelseordförande i aktiebolaget kan påverka företagets chanser att lyckas. Följande kan vara värt att tänka på vad gäller vem som ska vara styrelseordförande i bolaget:

  • Ett i branschen känt namn som styrelseordförande kan underlätta försäljning, samarbeten etcetera.
  • Någon med lång erfarenhet av företagande i allmänhet kan göra att misstag undviks och kan effektivisera företagets förehavanden.
  • Någon med lång av erfarenhet av företagets bransch kan som styrelseordförande dela med sig av erfarenhet och kontakter.

Det kan således vara en idé att kontakta någon som uppfyller punkterna ovan för en förfrågan om de vill bli styrelseordförande i ditt aktiebolag. Kanske är de intresserade, kanske inte, men de blir hursomhelst säkerligen smickrade av förslaget.