⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2023

Kvotvärde aktier & Nominellt belopp

Starta Eget Info Logotyp-bild

Definition: En akties kvotvärde, förr även kallat en akties nominella belopp, är helt enkelt aktiebolagets aktiekapital delat med antalet aktier.

Ytterligare förklaring av begreppet kvotvärde finns i artikeln nedan som tar någon minut att läsa. Bra exempel ges. Information om hur du hittar uppgifter för att beräkna ditt bolags kvotvärde finns.

Om ett bolag inte ändrat det initial aktiekapitalet (detta kan göras exempelvis genom nyemission, fondemission eller minskning av aktiekapital) så motsvarar en akties kvotvärde det belopp som de ursprungliga aktiebolagsstiftarna investerade per aktie.

Samtliga aktier har lika stort kvotvärde.

Så beräknar du ditt bolags kvotvärde

De uppgifter du har för att beräkna kvotvärde för ett aktiebolag (i enlighet med definitionen ovan och exemplet nedan) framgår av ett företagets registreringsbevis. Du beställer registreringsbevis ifrån Bolagsverket.se (e-tjänster).

Exempel

Om ett aktiebolag har ett aktiekapital om 50 000 kronor och det består av totalt 500 aktier så är varje akties kvotvärde 50 000 kronor/500 = 100 kronor.

Nyemission, avrundning & ytterligare regler

Du läser om ytterligare regler gällande bland annat hur kvotvärdet ska avrundas och vad som gäller vid nyemission etc på: Bolagsverket.se (Om kvotvärde).