⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Balansräkning: mall och förklaring

Starta Eget Info Logotyp-bild

Artikelns innehåll:

  • Gratis mall för balansräkning i Excel, Word och PDF
  • Så används mallen: balansräkningens poster
  • Balansräkningens uppställning: aktivsida kontra passivsida

Balansräkningen utgör en del av företagets årsredovisning. Se även våra artiklar och mallar om årsredovisningen och resultaträkningen.

Tips för att enkelt göra årsredovisningen: StartaEgetInfo.se rekommenderar Årsredovisning Online en tjänst med vilken företag mycket enkelt kan skapa sin årsredovisning och med vilken man kan vara säker på att allt blir rätt. Läs mer på www.arsredovisning-online.se.

Här finns mallarna för balansräkning

Mallen får användas fritt - tipsa gärna kollegor om denna mall för balansräkning.

Balansräkningsmall

Mall för balansräkning (Excel)

Mall för balansräkning (Word)

Mall för balansräkning (PDF)

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).

Så används mallen: balansräkningens poster

En balansräkning visar vilka tillgångar och skulder som ett bolag har vid en specifik tidpunkt, vanligtvis i slutet av ett räkenskapsår. Läs mer om balansräkningens olika poster genom att klicka på respektive länk nedan:

Balansräkningens uppställning: aktivsida kontra passivsida

En balansräkning består av en så kallad aktivsida och en passivsida.

På aktivsidan finns det redovisningsmässiga värdet av företagets tillgångar. På passivsidan visas hur företaget är finansierat. Mer precis visas på passivsidan företagets eget kapital och det redovisningsmässiga värdet av företagets skulder.

Eftersom företag finansieras av skulder och eget kapital ska summan av tillgångar (T) och eget kapital (E) plus skulder (S) vara identisk: T = E + S.

Ett exempel på en enkel balansräkning hittar du i mallen för balansräkning som finns tillgänglig ovan.