⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Avskrivningar

Starta Eget Info Logotyp-bild

Avskrivningar och nedskrivningar är redovisningsmässiga motsvarigheter till reella värdeminskningar av företagets tillgångar.

Den här artikeln ger en heltäckande introduktion till främst redovisningsmässiga avskrivningar, men även skattemässiga avskrivningar behandlas. De flesta vanliga frågor om avskrivningar besvaras i artikeln.

Artikelns innehåll:

  • Den bokföringsmässiga motiveringen
  • I praktiken fungerar det så här
  • Exempel på avskrivning
  • Vilka tillgångar skrivs av?
  • Avskrivningsmetoder
  • Avskrivningar för inventarier
  • Avskrivningar för fastigheter och byggnader
  • Skattemässiga avskrivningar
  • Så ser det i resultaträkningen
  • Avskrivningar kontra nedskrivningar
  • Vanliga frågor

Den bokföringsmässiga motiveringen

Om ett företag köper något av stort och långvarigt värde, exempelvis en maskin, så tas denna tillgång vanligtvis upp som just en tillgång på företagets balansräkning.

Avskrivningar (och eventuellt också nedskrivningar) sker seden under de kommande åren och dessa sänker företagets redovisningsmässiga vinst. Det är när en avskrivning eller en nedskrivning av tillgången sker som en redovisningsmässig kostnad för maskinen alltså tas. Tanken är att detta ska vara en redovisningsmässig motsvarighet till en ekonomisk minskning i tillgångens värde.

I praktiken fungerar det så här

  • När företaget köper en tillgång som tas upp i balansräkningen görs en plan för hur tillgången ska skrivas av, en avskrivningsplan. Avskrivningsplanen beskriver hur det redovisningsmässiga värdet på tillgången ska minska år för år i balansräkningen.
  • Under de kommande åren tas kostnader i form av avskrivningar upp i företagets resultaträkningar enligt avskrivningsplanen tills det redovisningsmässiga värdet på tillgången i balansräkningen är noll.

Exempel på avskrivning

  • Ett företag köper en maskin för 100 000 SEK och tar upp den på nästkommande balansräkningen med värdet 100 000 SEK.
  • Samtidigt konsulterar företaget sin redovisningsbyrå som meddelar att gällande redovisningsregler säger att maskinen ska skrivas av under 10 år, med 10 000 SEK per år. Detta kallas linjär avskrivning och är bolagets avskrivningsplan för maskinen.
  • Avskrivningar om 10 000 SEK tas upp som en negativ post (på samma sätt som en kostnad) i de efterföljande 10 årens resultaträkningar samtidigt som värdet på maskinen på balansräkningen minskar med 10 000 SEK per år under de 10 åren så att maskinen efter 10 år inte har något redovisningsmässigt värde.
  • Notera att detta inte på något sätt behöver betyda av maskinen inte har något reellt värde efter 10 år.

Vilka tillgångar skrivs av?

Tillgångar som uppfyller följande villkor ska skrivas av:

  • tillgången är upptagen eller ska tas upp på företagets balansräkning
  • tillgången har en begränsad ekonomisk livslängd; det vill säga, förväntas minska i värde över tid
  • tillgångens ekonomiska livslängd är minst tre år; vilket motsvarar en så kallad anläggningstillgång
  • tillgångens anskaffningsvärde (exklusive moms) ska vara minst ett halvt prisbasbelopp; aktuellt prisbasbelopp återfinns på Forsakringskassan.se (prisbasbelopp).

Avskrivningsmetoder

Det vanligaste är att linjär avskrivning används. Med detta menas att värdet på tillgången minskas med samma belopp under ett visst antal år tills dess att värdet är noll.

Följande avskrivningsmetoder används även:

Progressiv avskrivning betyder att beloppet för avskrivning ökar varje år.

Degressiv avskrivning betyder att beloppet för avskrivning minskar varje år.

Produktionsberoende avskrivning betyder att beloppet för avskrivningen motsvarar det uppskattade nyttjandet av tillgången.

Avskrivningar för inventarier

Med inventarier menas tillgångar som behövs för att driva verksamheten. Exempel är:

  • maskiner
  • inredning
  • datorer
  • bilar och andra typer av fordon,
  • med mera.

Vilken avskrivningstid och vilken avskrivningsmetod som är lämplig beror på vilken typ av inventarier det gäller, och även på vilket regelverk för redovisning som företaget tillämpar; se exempelvis K2 och K3-regelverken (FAR.se).

Som exempel kan nämnas att för bolag som använder K2 finns en förenklingsregel vilken innebär att inventarier får skrivas av på fem år. För att säkerställa att avskrivningarna blir korrekta bör revisor eller redovisningsbyrå tillfrågas.

Avskrivningar för fastigheter och byggnader

Avskrivningstiden för fastigheter och byggnader är vanligtvis mellan 20 till 100 år, enligt en avskrivningsplan framtagen av professionell fackman beroende på vilken typ av fastighet det gäller.

Skattemässiga avskrivningar

Den här artikeln fokuserar främst på hur avskrivningar görs i företagets redovisning. Hur avskrivningar påverkar företagets skatt, det vill säga skattemässiga avskrivningar, är delvis ett särkopplat ämne. För skattemässiga avskrivningar finns två metoder, och endast en av metoderna får användas samtidigt:

(1) Räkenskapsenlig avskrivning

Enligt metoden för räkenskapsenlig avskrivning ska den skattemässiga avskrivningen vara lika stor som den räkenskapsenliga avskrivningen. Två versioner finns:

(a) Huvudregeln, även kallad 30-procentsregeln, innebär att inventarierna skrivs av med maximalt 30 % jämfört med värdet året innan. Detta betyder att avskrivningen bli mindre och mindre varje år.

(b) Kompletteringsregeln, även kallad 20-procentsregeln innebär att inventarierna skrivs av med 20 % av anskaffningsvärdet per år; dvs. linjär avskrivning med en avskrivningstid om fem år.

(2) Restvärdeavskrivning

Enligt metoden för restvärdeavskrivning ska det skattemässiga värdet (restvärdet) av inventarierna avskrivas med högst 25 % (per år).

Så ser det i resultaträkningen

Avskrivningar och nedskrivningar är redovisningsposter som återfinns i resultaträkningen. Så här kan det se ut (se även vår mall för resultaträkning):

Avskrivning

Avskrivningar kontra nedskrivningar

Avskrivningar är vanligare än nedskrivningar. Det vanligaste är alltså att man redovisningsmässigt minskar värdet på en tillgång genom just avskrivning.

Vanliga frågor

Måste avskrivningar göras?

Ja, reglerna för redovisningsmässiga avskrivningar är tvingande.

När får man skriva av inventarier direkt? Vad menas med förbrukningsinventarier?

Inventarier som har ekonomisk livslängd mellan ett och tre år och/eller har en anskaffningskostnad som understiger gränsen ett halvt prisbasbelopp räknas som förbrukningsinventarier. Förbrukningsinventarier får skrivas av direkt.

Är den ekonomiska livslängden för inventarierna under ett år räknas de som förbrukningsmaterial, som också skrivs av direkt.

Är avskrivningar en form av kostnad?

Ja, avskrivningar är redovisningsmässiga kostnader som motsvarar verkliga värdeminskningar.

Är avskrivningar avdragsgilla?

I den mån skattemässiga avskrivningar görs är avskrivningarna avdragsgilla i deklarationen. Läs mer om skattemässiga avskrivningar i texten ovan.

Vilka tillgångar och inventarier ska inte skrivas av?

Mark och finansiella tillgångar skrivs vanligtvis inte av.

Inventarier som inte förlorar i värde skrivs vanligtvis inte av. Detta kan gälla exempelvis konst.

Vilka redovisningsprinciper är aktuella?

Framförallt periodiseringsprincipen relaterar till avskrivningar.

Även försiktighetsprincipen är relevant.

Hur påverkar avskrivningar årets resultat, och resultaträkningen?

Eftersom avskrivningar motsvarar redovisningsmässiga kostnader tas de upp som just kostnader i årsredovisningens resultaträkning. Avskrivningar sänker således årets resultat.

Vad händer när en tillgång är avskriven?

När en tillgång är helt avskriven är det bokföringsmässiga värdet på tillgången lika med noll, och den har således inget värde på balansräkningen. Detta betyder dock inte att tillgången de facto är utan värde.

Ägandeskapet av tillgången kvarstår hos företaget, som kan använda tillgången precis som förut.

När ska avskrivningen påbörjas?

Man ska vanligtvis börja skriva av tillgången samma år som den först används.

Kan avskrivna inventarier och andra tillgångar säljas?

Ja, avskrivna tillgångar kan säljas. Försäljning av en avskriven tillgång innebär en ökning av årets resultat.

Kan man ändra avskrivningstid?

Under vissa förutsättningar får avskrivningsplaner ändras. Läs mer på Omprövning av avskrivningsplan - srfredovisning.se (Branschorganisation inom redovisning).

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies och disclaimer” (längst ned).